GOTOWANIE W „PRZESTRZENI PRZYJAZNEJ DZIECIOM” SPOSOBEM NA INTEGRACJĘ.
W dniu 23 sierpnia 2022 r. w Rucianem- Nidzie, w Restauracji Kapiodoro, pod okiem Mistrzyni Smaków, trenerki kuchni Doroty Grendy- Chojeckiej, miało miejsce wspólne polsko-ukraińskie gotowanie. Jesteśmy dumni, że po raz kolejny mieliśmy możliwość zorganizowania ciekawych i smakowitych warsztatów, w celu nie tylko nauki gotowania, ale przede wszystkim integracji. Pamiętajmy, iż gotowanie ćwiczy i relaksuje mózg, stymuluje zmysły, zapewnia ruch dłoni i palców, dzięki temu ma moc zmniejszania stresu. Panie zza wschodniej granicy próbowały swoich sił w naszej kuchni i przygotowały pyszności: placek po zbójnicku, sałatkę mazurską, sałatkę z tuńczykiem, sałatkę z szynką a na zakończenie bezy z kremem. Było też przygotowywanie i pieczenie w prawdziwym piecu pizzy.
Dlaczego takie warsztaty warto organizować? Duże zadowolenie i sporo satysfakcji z efektów. Uczestnicy spotkań kulinarnych z rodzin z Polski i Ukrainy mogą dzielić się doświadczeniem i czerpać nową wiedzę na temat kultury i zwyczajów sąsiedniego państwa. Takie warsztaty nie tylko poszerzają horyzonty uczestników, ale i pomagają znaleźć przyjaciół. Warsztaty poprowadziła właścicielka Restauracji Kapiodoro, która z pokolenia na pokolenie gotuje zawodowo i z zamiłowania. Podczas warsztatów opowiada o tajnikach kuchni regionalnej, polskiej, ukraińskiej i krok po kroku pokazuje, jak przygotować charakterystyczne potrawy.
Zajęcia kulinarne to jednocześnie nauka pracy w grupie, nawiązywania i podtrzymywania relacji, koncentracji i odpowiedzialności.
„Projekt jest realizowany w ramach Inicjatywy Przestrzeń Przyjazna Dzieciom finansowanej przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy Norweskich i EOG. Inicjatywa realizowana jest przez Polską Misję Medyczną wraz z lokalnymi partnerami w 8 lokalizacjach w Polsce."