Puścić Wodze Kulinarnej Fantazji, CZYLI POLSKO-UKRAIŃSKIE WARSZTATY KULINARNE W PRZESTRZENI PRZYJAZNEJ DZIECIOM.
Za nami kolejne spotkanie kulinarne w kuchni restauracyjnej Kapiodoro. Pod wodzą Mistrzyni Smaków Doroty, Panie przygotowywały smakowite potrawy. Na początku miała miejsce pogadanka na temat zdrowego żywienia, była wymiana przepisów kulinarnych, a potem wspólne gotowanie. Panie skupiły się nad przygotowaniem typowo ukraińskich i polskich potraw – wareniki (pierogów ukraińskich), barszczu ukraińskiego, babki ziemniaczanej, mięsa w sosie koperkowym, krokietów z pieczarkami i czterech sałatek: śledziowej, ziemniaczanej, makaronowej i ukraińskiej pod nazwą lwowskiej. A na zakończenie, przy wspólnym stole, uczestniczki miały okazję do wymiany spostrzeżeń na temat polsko-ukraińskiej kulturowości, tradycji i zwyczajów. Warsztaty były dla wszystkich miłym przeżyciem i z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci.
Projekt „PRZESTRZEŃ PRZYJAZNA DZIECIOM” realizowany jest lokalnie przez Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży przy współpracy z Polską Misją Medyczną https://www.facebook.com/PolskaMisjaMedyczna. Działanie finansowane jest ze źródeł darowizny ShellPolska https://www.facebook.com/ShellPolska przekazanej Polskiej Misji Medycznej.
Inicjatywa Przestrzeń Przyjazna Dzieciom jest realizowana przez Stowarzyszenie Polska Misja Medyczna wraz z siecią partnerów lokalnych w ramach działań związanych z ochroną uchodźców w Polsce oraz jej integracją ze społecznością przyjmującą. Program jest finansowany ze źródeł darowizny dla Polskiej Misji Medycznej.