POLSKO-UKRAIŃSKIE WARSZTATY KULINARNE SPOSOBEM NA INTEGRACJĘ.
W ramach projektu finansowanego z grantu Fundacji Batorego z Funduszu Solidarności z Ukrainą, w Restauracji Kapiodoro, w Ruciane- Nidzie, pod okiem Mistrzyni Smaków, trenerki kuchni Doroty Grendy- Chojeckiej, miało miejsce wspólne polsko-ukraińskie gotowanie. Cieszymy się, że mieliśmy możliwość zorganizowania ciekawych i smakowitych warsztatów, w celu nie tylko nauki gotowania, ale przede wszystkim integracji. Pamiętajmy, iż gotowanie ćwiczy i relaksuje mózg, stymuluje zmysły, zapewnia ruch dłoni i palców, dzięki temu ma moc zmniejszania stresu. Panie zza wschodniej granicy próbowały swoich sił w naszej kuchni i przygotowały pyszności: placek po zbójnicku, sałatkę mazurską, sałatkę z tuńczykiem, sałatkę z szynką a na zakończenie bezy z kremem. Było też przygotowywanie i pieczenie w prawdziwym piecu pizzy. Zajęcia kulinarne to jednocześnie nauka pracy w grupie, nauka nawiązywania i podtrzymywania relacji, koncentracji i odpowiedzialności.
Warsztaty Kulinarne odbywały się dzięki dotacji Fundacji Batorego w ramach FUNDUSZU SOLIDARNOŚCI Z UKRAINĄ.